Wil jij graag gaan beleggen? Dan ben je zeker niet de enige. In Nederland stappen met de dag meer mensen over op beleggen, omdat de banken niet meer voldoende voor ze betekenen. Spaartegoeden worden bijna niets meer waard en we zitten tegen een negatieve rente aan. Het idee dat je voor je spaargeld moet gaan betalen spreekt maar weinig mensen aan en om die reden zoeken ze hun heil in de wereld van het beleggen.
Maar beleggen is niet een kwestie van je geld ergens instoppen, achterover leunen en kijken hoe je vermogen groeit. Beleggen is iets dat je in de vingers moet krijgen en goed doordacht moet doen. Het is een soort van onderneming die je ten alle tijden moet blijven volgen, tenzij je het uitbesteed.

De beste start
Beginnen met beleggen is direct de beste start. Je kan het maar beter gelijk in de praktijk brengen, want daar leer je het meeste van. Het is net als met fietsen.
Spreek met je zelf een bepaald bedrag af. De tijd waarin je over een kapitaal moest beschikken om te gaan beginnen met beleggen ligt al enige tijd achter ons. Dat hoeft echt niet meer. Je kan al met een paar tientjes beginnen met beleggen. Het mooiste zou zijn als je zo’n € 1.000 beschikbaar had, omdat het je de kans geeft lekker te spreiden en meerdere beleggingen te doen. Wanneer het minder is, is dat natuurlijk geen enkel probleem.

Verken de beleggingsinstrumenten
Er zijn meerdere beleggingsinstrumenten te vinden. Zo kun je beleggen in grondstoffen (zoals edelmetalen goud en zilver, cacao, katoen, tarwe, diamant, olie en aardgas). Maar ook kun je aandelen kopen van grote en minder grote bedrijven. Voor wie het leuk vindt zijn er aandelen van bierbrouwerij Heineken te koop, of kun je aandelen in Ferrari nemen. Maar net wat je ziet zitten. Ook kun je handelen in vreemde valuta (buitenlands geld), cryptogeld (zoals Bitcoin, Ethereum) en kun je je geld inzetten op verschillen in koersen. Je kan dus gek genoeg ook geld verdienen als de waarde van een product achteruit gaat.
Een goede oriëntatie op deze beleggingsinstrumenten is een goede start. Je moet niet teveel in één keer willen doen. Beperk je bij voorkeur tot één tot twee instrumenten, waarin je gaat handelen.

Spreid je inzet
Terwijl je ondertussen aardig wat theorie aan het verwerken bent (want beginnen met beleggen zal zeker veel vragen oproepen en dan ga je echt wel op zoek naar antwoorden en kennis) kun je je inzet gaan spreiden. Houd € 500 achter de hand en zet de rest in over twee beleggingsinstrumenten. Kies je voor cryptocurrencies? Zet dan € 100 in op Bitcoin en € 100 op Ethereum. De overige € 300 gebruik je voor grondstoffen, waarbij je zowel olie, goud als tarwe koopt.
Je hebt nu vijf beleggingen lopen in twee beleggingsinstrumenten. Je portefeuille is nu lekker vol, maar wel overzichtelijk.

Houd de vorderingen bij
Nu is het zaak om te gaan observeren wat er met je geld gebeurt. Wanneer wordt het meer, wanneer wordt het minder. Wees niet bang als er even verlies is, want dit kan bijtrekken. Bepaal welke factoren allemaal meespelen op het veranderen van de waarde, bijvoorbeeld door het nieuws te volgen. Als er ergens een oogst mislukt, is het niet gek dat de waarde van een landbouwproduct (graan, tarwe, cacao) toeneemt. Is er ineens minder olie? Dan zal de prijs van olie ook toenemen.
Deze vorderingen zijn een belangrijke analyse die jou in de rest van je carrière zal helpen om nog meer winst uit je belegging te halen! Met deze stappen ben jij dus goed op weg als beginnende belegger!