Urineverlies is dat je ongewild urineverlies hebt. Er is soms helemaal geen of verminderde controle over de blaas. Dit kan een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Maar het kan ook voorkomen als iemand de toilet niet op tijd kan bereiken. Soms is dit normaal, baby’s worden hier zelf mee geboren. Later gaat dit wel weg rond de 3 jaar. Dat komt doordat ze de kringspier moeten trainen.

 

Welke urineverlies vormen zijn er?

Urineverlies kan veel invloed hebben op je dagelijks leven denk maar aan je werk, huishoudelijke taken, sport, sociale leven of je seksleven.

  • Chronische verstopping: het kan ook komen door een verstopping in de urineleider, dit kan komen door bacteriën.
  • Aandrangincontinentie: dit is dat je het plasgevoel voelt, alleen dan dat het ook gelijk komt. Dit komt doordat de blaas zich samentrekt ter wel dit eigenlijk niet had gemoeten. Aandrangincontinentie kan ook ontstaan na blaasontsteking.
  • Overloopincontinentie: je kan hierbij urine verliezen doordat de hersenen geen seintje meer door geven dat je blaas vol zit, of door dat er een hoge druk in de buik komt.
  • Stressincontinentie: dit gebeurt bij inspanning denk maar aan hoesten, tillen, sporten of lachen. Bij stressincontinentie werkt je kringspier niet meer goed. De oorzaak vaak is dat de bekkenbodemzwakte dit komt door bijvoorbeeld zwangerschap of de overgang.
  • Functionele incontinentie: dit is als je niet op tijd de toilet kan halen waardoor je urine verliest.

De blaas

In de blaas kan ongeveer 500ml. Wanneer de blaas voller raakt dan 500ml krijg je het plasgevoel. Tijdens de vulling wordt de blaas afgesloten door de kringspier die zich in de plasbuis plaats vindt. Tijdens het vullen is de kringspier aangespannen.

 

Hulpmiddelen

Bij ouderen mensen komt urineverlies vaker voor maar toch ook bij jongeren. Het is zeker handig als je geen controle meer hebt over je urineverlies op hulpmiddelen te gebruiken.

  • Je hebt luier/luierbroeken: deze kan je bijvoorbeeld voor de nacht gebruiken.
  • Matrashoes
  • Slip: het is lastig om de hele dag een luier te moeten dragen en daarvoor is de slip voor overdag. De slip is een goed strak middel om niet door je broek te lekken.
  • Inleggers: deze biedt voor de dag een droog gevoel deze kunnen de mannen en vrouwen gebruiken. De inlegger absorbeert vocht snel daardoor verkomt dat het snel zal verspreiden.