Heb je net een bedrijfje opgestart? Dan heb je ongetwijfeld te maken gekregen met de administratie. Niet het eerste waar je aan dacht bij het beginnen van je eigen onderneming, maar het hoort erbij. Als je bedrijf groeit, groeit je administratie mee en ben je waarschijnlijk niet in een uurtje klaar met het opstellen van je boekhouding. Het kan dan erg handig zijn om een boekhouder in te huren, maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare accountant?

Wat wil je precies?

Het is goed om te weten dat als je een boekhouder inhuurt, jij zelf nog altijd verantwoordelijk blijft voor de administratie van je bedrijf. Ook als je accountant er een potje van maakt, zal jij aansprakelijk worden gesteld. Daarom is het erg van belang om goede afspraken te maken met de boekhouder. Je moet jezelf eerst afvragen wat je precies wilt. Zoek je een boekhouder die de gehele administratie van je overneemt? Of wil je zelf toch ook nog en deel doen? Hoe meer je zelf doet, hoe minder de boekhouder kost. Houd er wel rekening mee dat je dat leuke avondje Netflix dan wel moet overslaan.

 

Ontmoet de accountant

De eerste indruk is erg belangrijk. De website kan allerlei goede dingen beloven, maar de persoon erachter moet deze dingen natuurlijk wel waarmaken. Daarom is het belangrijk dat je de accountant ontmoet. Is deze man/vrouw oprecht geïnteresseerd in jouw onderneming en heeft hij/zij wel eens eerder met klanten in de desbetreffende branche gewerkt. Een boekhouder moet namelijk rekening houden met speciale regels van de branche. Ga altijd even na of de accountant ervaring heeft met jouw type onderneming. Dit kan je veel zekerheid geven.

Maak je keuze

Als je bijvoorbeeld een accountant in Groningen zoekt, zijn er erg veel opties. Ga niet te lang nadenken over de keuze. Leg offertes van verschillende boekhouders naast elkaar en vergelijk deze met elkaar. Maak geen keuze op basis van geld. Geld speelt natuurlijk een grote rol, maar als het op administratie aankomt, kun je beter kiezen voor goede kwaliteit. Ga af op je gevoel en de gevoerde gesprekken, de kwaliteit van de offerte en ervaringen of referenties. Nadat je de keuze hebt gemaakt, laat je alles vastleggen, zodat je later niet voor bepaalde verrassingen komt te staan.