18 jaar, dan mag je eindelijk zelf auto rijden maar dan moet je wel in bezit zijn van een rijbewijs. In Nederland mag je al beginnen met een theorie examen als je 16 bent, op de leeftijd van 16.5 mag je al beginnen met rijlessen en vanaf je 17e kan je praktijkexamen doen. Het nadeel is dat op het moment je nog geen 18 bent, je ook niet alleen de weg op mag en je dan een begeleiderspas aan moet vragen.

Wat zijn de kosten van een rijbewijs?

De kosten van een rijbewijs zijn verdeeld onder de volgende punten:

 • Rijlessen
  In Nederland doet een gemiddelde deelnemer er ongeveer 39 rijlessen over. De prijs van 1 rijles ligt rond de €41,50 euro. Dit betekent dat de rijlessen ruim €1600,- euro kosten.
 • Het theorie-examen

De gemiddelde deelnemer heeft ongeveer 2 keer nodig om zijn/haar theorie te halen. De kosten van 1 examen is €31.50 euro. Dit betekent dat de examens €63,- euro zijn.

 • Het rijexamen
  De gemiddelde deelnemer heeft 2 examens nodig om zijn/haar rijexamen te halen. De kosten van 1 examen zijn gemiddeld €250,- euro. Dit betekent dat de examenkosten gemiddeld €500,- euro zijn.
 • Gezondheidsverklaring CBR
  De kosten hier van zijn €34.80 euro.
 • Tussentijdse toets
  Ongeveer 40% van alle deelnemers neemt een tussentijdse toets, de gemiddelde kosten hiervan zijn dan €80,- euro.
 • Als laatste het aanvragen van een rijbewijs, de kosten hier van zijn gemiddeld €39,- euro.

De totale gemiddelde kosten van een rijbewijs zijn dan afgerond €2.300,- euro.

Rijscholen, tips bij het kiezen ervan

Het is belangrijk om niet alleen naar beloftes en de prijs te kijken. Een rijschool kan van alles beloven, maar moet het wel waar maken. Daarnaast is de prijs ook niet altijd goed om vanuit te gaan, een slechte rijschool kan op lange termijn veel duurder uitkomen op het moment dat er veel meer lessen moeten worden gevolgd. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de rijschool bij jou als persoon past, op het moment dat er veel ruzie, onenigheid of gewoon geen klik is tussen jou en de instructeur gaat het je een vervelende ervaring kosten. Neem daarom een proefles, kijk naar de manier van les geven en stel alle vragen die je hebt in een goed gesprek met de instructeur, zo kan je verifiëren of dit wel echt is wat jij zoekt. Kijk ook naar de slagingspercentages van de verschillende rijscholen bij u in de regio. Bij het CBS kunt u deze vinden, of dit nou een rijschool in Bodegraven is of eentje in Groningen. Een belangrijke bron van informatie is ook uw familie, vrienden of kennissen. Deze die al een rijbewijs hebben gehaald kunnen u informeren over de verschillende ervaringen.