Bent u eigenaar van een elektrische auto? Dan is Amsterdam de meest geschikte plaats om uw auto op te laden. Amsterdam heeft ondertussen ruim 3.500 oplaadpunten in de stad. Bij het plaatsen van deze grote hoeveelheid oplaadpunten stelde de gemeente wel de voorwaarde voor gebruik van groene stroom. Om deze voorwaarde waar te kunnen maken wordt gebruik gemaakt van windenergie uit het windmolenpark in het havengebied van Amsterdam. De keuze voor deze grote hoeveelheid laadpalen is ontstaan omdat de gezondheid van de stad verbeterd moet worden. Bent u woonachtig in Amsterdam maar heeft u nog geen beschikking over een laadpaal? Dit is gemakkelijk aan te vragen bij de gemeente.

Een laadpaal om de hoek

Het is mogelijk om bij de gemeente een laadpaal voor thuis aan te vragen. Om deze aanvraag rond te krijgen moeten er aan een aantal eisen voldaan worden. Ten eerste wordt gekeken of er geen andere laadpalen in de omgeving aanwezig zijn. Bij het plaatsen van de laadpaal wordt er rekening gehouden met de bereikbaarheid, uw adres en of de laadpaal niet tot ongemak is voor de andere weggebruikers. Om het plaatsen ervan makkelijker te maken is het ook mogelijk om zelf een laadpaal te bestellen. Bij het aanschaffen van een laadpaal is het wel noodzakelijk om rekening te houden met het juiste laadvermogen van de laadpaal en de oplaadkabel.

Een laadpunt kan op twee verschillende manier geplaatst worden. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een laadpaal of een laadpunt in de muur. Een laadpaal is aan te raden bij een parkeerplaats die niet bij uw woning gelegen is. Deze uitvoering is uitermate geschikt om op een bedrijventerrein of bij een openbare parkeergelegenheid. Een laadpunt in de muur is meer van toepassing als de auto bij u thuis opgeladen kan worden. Naast het kiezen van de juiste laadpaal is het ook noodzakelijk om voor de juiste oplaadkabel te kiezen.

De juiste oplaadkabel

Alle elektrische auto’s worden gemaakt met twee verschillende stroomaansluitingen. Aan de kant van de laadpaal wordt altijd een oplaadkabel type 2 gebruikt. Dit type wordt namelijk door heel Europa gebruikt.  De aansluiting voor de auto kan uit een laadkabel type 1 of 2 bestaan.

Laadkabel type 1

De aansluiting wordt vooral gebruikt bij Aziatische automerken. Een nadeel aan deze aansluiting is dat de auto alleen opgeladen kan worden op fase 1. Met behulp van fase 2 of 3 is het namelijk mogelijk om de auto veel sneller op te laden. Als u over een auto beschikt met een type 1 aansluiting is het wel mogelijk om een verloopstekker te gebruiken voor een type 2 oplaadpunten. De openbare oplaadpunten zijn namelijk allemaal uitgerust met de 3 fases. Met de verloopstekkers is het dan mogelijk om de auto veel sneller op te laden

Laadkabel type 2

Deze stekker wordt ook wel de Mennekes aansluiting genoemd. Alle Europese automerken maken gebruik van deze aansluitingen en over een aantal jaar zijn alle auto’s uitgerust met deze stekker. Met deze kabel kan de auto opgeladen worden op fase 1,2 en 3. Deze stekker is ook uitgerust met een vergrendeling om diefstal te voorkomen tijdens het opladen.