Een nieuwe auto kopen is eigenlijk de slechtste investering die je kunt doen. Elke kilometer die je ermee rijdt en elke maand dat de auto ouder wordt, vermindert de waarde van je auto. De waarde van een nieuwe auto daalt vooral de eerste vier jaar erg veel. Het aanschaffen van een tweedehands auto (ouder dan vier jaar) is het slimste dat je kunt doen.

Een tweedehands auto

Als je dagelijks veel kilometers rijdt kan een jonge tweedehands auto een zeer slimme zet zijn. Je koopt namelijk een hele goede tweedehands auto voor heel veel minder geld dan wanneer je deze nieuw zou kopen.

Nog steeds geld voor veel mensen de regel; hoe nieuwer een tweedehands auto, hoe lager kilometerstand, hoe beter hij is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een 8 jaar oude auto waar zuinig mee is gereden en die goed is onderhouden kan net zo goed zijn als een 5 jaar oude auto met minder onderhoud. Het grote verschil tussen deze auto’s is dan de prijs. Dus iemand die minder te besteden heeft kan hier een prima auto aan hebben.

Tijd en geduld zijn geld waard

Tijd nemen:
Probeer de tijd te nemen om een tweedehands auto uit te zoeken. Als je huidige auto nog even mee kan, is het niet direct noodzaak een andere te kopen en dan heb je alle tijd om die auto uit te zoeken die jij wilt.

Geduld:
Koop niet zo maar de eerste de beste auto die binnen je budget past. Kijk of deze auto ook echt dé auto is die je wilt hebben.

Vergelijken:
Kijk en vergelijk is de uitdrukking. Kijk op de diverse sites op internet. Vergelijk de staat en de prijs van de auto jou aanstaat. Deze regels kunnen je veel geld besparen.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een tweedehands auto?

Garantie:
Het beste koop je de tweedehands auto bij een bedrijf want dan krijg je garantie. Kopen bij een particulier mag dan goedkoper zijn, je krijgt garantie tot de deur.

Onderhoud:
Is er een onderhoudsboekje aanwezig. Hieruit kun je opmaken of de auto altijd zijn onderhoudsbeurten heeft gehad.

Banden:
Wat is de staat van de banden. Als er niet meer zoveel profiel op de banden zit zullen ze binnen niet al te lange tijd moeten worden vervangen.  Als de banden scheef zijn afgesleten kan het zijn dat de wielen moeten worden uitgelijnd. In beide gevallen kost dit extra geld.

Distributieriem of ketting:
Een auto heeft een distributieriem of een distributieketting. De meeste auto’s hebben een distributieriem, maar steeds meer fabrikanten kiezen voor een ketting omdat deze nagenoeg geen onderhoud vergt. Een distributieriem moet periodiek worden vervangen. Dus ga na wanneer de distributieriem voor het laatst is vervangen, of wanneer moet deze vervangen worden? Het vervangen van een distributieriem is geen goedkope reparatie.

Keuring:
Kijk tot wanneer de APK keuring loopt. Misschien is het verstandig de auto te laten keuren. een zogenaamde aankoopkeuring. Hiervoor kun je terecht bij onder meer KwikFit, Dekra, Mijn Autocoach of de Vakgarage. Bij bynco kun je een tweedehands auto kopen die al is gekeurd door de DEKRA.