Zonnepanelen zijn ervoor gemaakt zonne-energie om te zetten in energie die jij in jouw huishouden kunt gebruiken om het licht aan te zetten of bijvoorbeeld de televisie te gebruiken. Zonnepanelen worden gemaakt uit 3 lagen; een glaslaag of coating, dan een laag silicium en dan weer een glaslaag. De middelste laag bestaat uit silicium – een kristal, gewonnen uit de grond, dat ervoor zorgt dat het warmte en zonlicht kan vasthouden. De warmte en het zonlicht dat het silicium opvangt moet natuurlijk ook nog omgezet worden in energie die jij in huis kunt gebruiken. Hier zorgt de omvormer voor. Deze omvormer is de schakel tussen zonne-energie en energie gehaald uit netstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte zonne-energie over hetzelfde vermogen beschikt als het vermogen van de netstroom, waardoor je dus veilig groene energie kunt gebruiken. Daarnaast slaat de omvormer een overschot aan energie op, zodat jouw elektriciteitsvoorziening wordt veiliggesteld.

Het unieke aan zonnepanelen
Het leuke en unieke aan zonnepanelen is dat ze in zoveel afmetingen, vermogens en kleuren beschikbaar zijn, waardoor ze geschikt zijn voor ieder huishouden. Woon jij in een prachtige, groene omgeving en wil je groene energie opwekken, maar vind je het tegelijkertijd jammer om het landschap te verstoren door gigantische, zwart glimmende zonnepanelen? Geen probleem, er zijn zelfs zonnepanelen in de kleur groen of bruin. Zonnepanelen zijn er om energie op te wekken voor jouw huishouden, maar er zijn ook speciale zonnepanelen die jouw mobiele telefoon kunnen opladen, of jouw zwembad kunnen voorzien van warmte.

De onderdelen van zonnepanelen
Om zonnepanelen werkend te krijgen zijn er verschillende onderdelen nodig. Zo heb je allereerst een ondergrond nodig; een dak (gericht op het zuiden) of een stuk grond waarop de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Hierna wordt er gekeken naar hoe het zonnepaneel geplaatst moet worden: op beton, via schroeven of via een dakconstructie. De omvormer is een belangrijk onderdeel bij de installatie van zonnepanelen, net als een vrije groep in de meterkast of in ieder geval een aansluiting. Er zijn complete pakketten te bestellen, waardoor je ervan verzekerd bent dat je alle benodigde materialen hebt om jouw zonnepanelen optimaal te laten werken.