Wanneer je een variabel contract hebt, kunnen ieder halfjaar de energietarieven worden aangepast. De tarieven mogen op 1 januari en 1 juli worden aangepast door de leveranciers.

Verandering van de energietarieven

Wanneer je een nieuw energiecontract wilt aanschaffen kan je vaak kiezen tussen een variabel en een vast contract. Bij variabele contracten kunnen de energietarieven ieder halfjaar gewijzigd worden. Bij een vast contract staan de tarieven vast gedurende de looptijd. Er zijn echter ook leveranciers die een vast contract aanbieden waarvan de tarieven alleen kunnen dalen. Nuon heeft bijvoorbeeld zo’n contract. Hoe langer je klant blijft bij Nuon, hoe lager de energietarieven worden.

Het voordeel van een vast energiecontract is dat je precies weet wat je de komende tijd gaat betalen. Er kleeft echter ook een klein nadeel aan: wanneer de tarieven voor energie dalen, kan je hier niet van profiteren.

Daarentegen heeft een variabel energiecontract ook zo haar voor- en nadelen. Het voordeel van een variabel contract is dat wanneer de prijzen dalen, je dit meteen merkt in je maandelijkse kosten. Echter is het heel lastig om te voorspellen of de tarieven gaan stijgen of dalen. Je kunt dus opeens tegen hoge maandelijkse kosten aanlopen. Het is aan te raden om vooraf te bepalen of je een vast of variabel contract wilt.

De opbouw van energietarieven

De energietarieven bestaan uit drie onderdelen: kosten voor de levering, het netbeheer en de belasting. De kosten voor de levering van elektriciteit bestaan uit een bedrag per kWh. Voor levering van gas geldt een toeslag per regio. Gas wordt gewonnen in Groningen, hoe verder je van Groningen afwoont, hoe hoger de leveringskosten voor het gas. Daarnaast betaal je ook nog vastrecht per maand. Energieleveranciers bepalen zelf hoe hoog dit vastrecht per maand is. Het is aan te raden om dit goed in de gaten te houden naast de energietarieven zelf.

Het tweede onderdeel van de energietarieven is het tarief voor netbeheer. Dit bestaat weer uit: gebruik van het elektriciteit- en gasnetwerk, onderhoud van de aansluiting en de huur van de meter. De tarieven voor de netbeheerskosten verschillen weer per netbeheerder. In totaal zijn er 8 netbeheerders in Nederland. Liander, Enexis en Stedin zijn de grootste.

De goedkoopste energietarieven vinden

Wanneer je de goedkoopste energietarieven wilt, is het aan te raden om alle leveranciers met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een duidelijk overzicht van alle leveranciers en hun tarieven. Let naast de tarieven ook op het vastrecht, want dit kan nog een groot verschil maken wie er daadwerkelijk het goedkoopste voor jou is.

Op dit moment heeft Oxxio de laagste vaste energietarieven. Qua vaste gastarieven is Energie Direct het goedkoopste van dit moment. Wanneer je kijkt naar de variabele tarieven dan is de Nederlandse Energie Maatschappij het goedkoopste op basis van energie en Qurrent op basis van de gastarieven. Qua vastrecht kosten is Essent het goedkoopste met € 2,49 per product per maand. Wanneer je alle kosten samen neemt (energietarieven, vastrecht, eenmalige kosten en kortingen) dan is Nuon de meest voordeligste. Dit is op basis van een éénjarig vast contract.