Rentetarieven Sparen.nl merkte het al een paar maanden geleden op: de spaarrentes zijn aanzienlijk aan het zakken. ING kelderde een paar maanden geleden onder de 0,4% voor spaarders. Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat nu ook de laatste banken een gemiddelde van slechts 0,5% behalen. Daar waar de spaarrentes jaren geleden de pan uitrezen en zelfs tegen de 4 en 5% aantikten, lijkt het nu eerder af te stevenen op een forse domper. Nog even en we moeten, net als in Duitsland, gaan betalen om ons geld ergens onder te mogen brengen.

Wat is er aan de hand?

De kelderende rentetarieven komen voort uit het beleid van de Europese Centrale Bank, die een zeer laag tarief rekent voor banken om zelf geld te lenen. Daardoor kunnen banken met het geld van de Europese Centrale Bank hun beleggingen doen en hun investeringen op peil houden en is het geld van hun spaarders niet meer nodig. Daardoor hoeft er ook minder rente te worden betaald.
Een andere reden is de economie. Doordat het nu tijdelijk weer goed gaat met de economie, is er overal sprake van groei. De rente groeit echter niet mee, omdat de Europese Centrale Bank hier andere eisen aan stelt.

Gaan de rentes weer omhoog?

Op die vraag zijn zowel positieve als negatieve geluiden het antwoord. Enerzijds is de verwachting dat de rente omhoog gaat aanwezig, daar het beter gaat met de economie. Het heeft dan gewoon nog even tijd nodig.
Anderzijds zijn er ook negatieve geluiden te horen, die verklappen dat we richting het betalen voor sparen gaan. Met andere woorden: je gaat straks een paar procent rente over je vermogen aan de bank betalen als je het bij ze onder wil brengen.

Zijn er alternatieven?

Sparen is natuurlijk iets wat je doet met het doel om er meer geld van te maken. Gelukkig zijn er alternatieven. Je zou kunnen overwegen om je geld in het buitenland onder te brengen. In Armenië, Turkije en Vietnam zijn rentes die oplopen van 5,90% tot maar liefst 9%.
Maar het risico loop je dan wel dat je valuta minder waard wordt. Ook kan een crisis daar ervoor zorgen dat de spaarrente zakt. Bovendien zal het een boel geregel zijn om je geld op een Vietnamese bankrekening gestort te krijgen. De communicatie zal moeizaam zijn.
Wat veel mensen dan ook doen is investeren. Ze kopen goud of vastgoed van hun vermogen of doen mee met een beleggingsfonds. Uiteraard zitten ook daar risico’s aan, maar er is ook sprake van een rendement. Al ligt dat iets hoger dan 0,5% spaarrente, dan is er natuurlijk al sprake van winst.

Wat ga jij doen met je geld?

De vraag blijft natuurlijk wat de gewone man gaat doen met zijn geld. Ga je het van de bank afhalen en investeren, of laat je het gewoon staan? Wellicht sluis je het door naar het buitenland en bijt je je vast in alle regels die erbij horen. Kortom: wat ga jij doen met je geld nu de spaarrente zo laag staat?