Welke 5 apparaten in huis gebruiken de meeste stroom?

Wil jij graag energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij zetten voor jou op een rij welke 5 apparaten in – en om – het huis de meeste stroom vreten. Door deze apparaten minder (of niet) te gebruiken óf hier een energiezuiniger alternatief voor te vinden, kun je flink besparen op de energierekening.

 1. Elektrische boiler: € 37,50 per maand
  Heb jij een elektrische boiler? Dan kost dat je € 37,50 per maand aan stroom. Hiermee is een elektrische boiler het meest stroom vretende apparaat in huis. Op zoek naar een energiezuiniger alternatief? Ga voor een zonneboiler.
 2. Tuinvijverpomp: € 34,- per maand
  Op de tweede plek staat de tuinvijverpomp met € 34,- per maand. Zo’n pomp staat vaak continu aan. Het maandelijkse bedrag is gebaseerd op een tuinvijverpomp met een gemiddeld vermogen. Hoe lager het vermogen, hoe lager de stroomkosten.Let daar dus op bij aanschaf.
 1. Elektrische kachel: € 20,- per maand 
  Een elektrische kachel heeft vaak geen thermostaat, je bent er dus al snel € 20,- per maand aan kwijt. Ga voor een elektrische kachel mét thermostaat en je betaalt slechts een vierde van dit bedrag. Een kachel met thermostaat verbruikt namelijk een lager vermogen en gaat uit wanneer een kamer de gewenste temperatuur heeft bereikt.
 1. Tropisch aquarium: € 16,- per maand 
  Het houden van tropische vissen is een dure hobby: dit kost je gemiddeld al € 16,- per maand aan stroomkosten – afhankelijk van de waterinhoud van het aquarium, de verlichting en de temperatuur van het water.
 1. Waterbed: € 14,- per maand 
  Een waterbed kost gemiddeld € 14,- per maand aan stroom. Wil je toch graag een waterbed? Zet de temperatuur daarvan dan iets lager en zet hem overdag uit.

Gebruik jij (sommige van) deze apparaten niet maar wil je toch besparen op de energierekening of wil je gewoon nóg meer besparen? Ga dan energie vergelijken en bespaar € 250 per jaar (extra).