Bij het afsluiten van een internet abonnement kunt u vergelijken op verschillende punten. U dient uiteraard te letten op de prijs maar ook op de snelheid en op de betrouwbaarheid van de aanbieder. Hoewel dit laatste moeilijk te beoordelen valt (dit is vaak regio gebonden) is het wel gemakkelijk om te beoordelen op prijs en snelheid.

Bepaal uw gewenste snelheid

Gaat op zoek naar een nieuwe internet aanbieder, beslist u dan eerst welke internetsnelheid u minimaal wil hebben. Zo kan men een hoop aanbieders met verschillende abonnementen al uitsluiten. Wanneer men de minimale snelheid heeft bepaald dan kan men gaan zoeken naar de aanbieder die het goedkoopste deze internetsnelheid kan leveren.

Adsl, kabel of glasvezel?

In Nederland kan men meestal kiezen welke kabel men gebruikt voor het afsluiten van internet. Adsl loopt over de oude KPN telefoonlijn en ligt bijna in ieder huis. De snelheid van adsl is nogal verschillend per huishouden, waar het bij de ene persoon tot 80 mbit gaat, kan het voorkomen dat het bij een ander huis niet sneller dan 4 mbit gaat. De reden hiervoor is dat de snelheid van adsl voornamelijk afhankelijk is van de gebruikte techniek en de afstand tot de verdeelkast. Kiest men voor internet over de kabel dan heeft men vaak de mogelijkheid om hogere snelheden af te nemen. De snelheid wordt minder beperkt door de afstand tot de verdeelkast en dit zorgt er voor dat de beloofde snelheid dan ook bijna overal gehaald kan worden. De snelheden van kabel internet lopen uiteen van 30 mbit tot 200 mbit, echter is dit in tegenstelling tot Adsl wel vaker een keuze dan een technische beperking. De laatste optie die men in Nederland heeft is internet over glasvezel. Hoewel nog niet ieder huis de beschikking heeft over een glasvezel verbinding zijn er ondertussen al heel veel huishoudens aangesloten. De snelheden van een glasvezel verbinding beginnen op dit moment bij 50 mbit en de abonnementen lopen tot maximaal 500 mbit. Deze 500mbit is niet de maximaal haalbare snelheid van de lijn, echter zijn er in Nederland nog simpelweg geen snellere abonnementen. Er zijn dus voldoende zaken waar men op kan letten bij het aanschaffen van een internetverbinding. Glasvezel lijkt op dit moment de meeste toekomst te hebben maar is nog relatief duur en weinig beschikbaar. Voor wie een snelle verbinding noodzakelijk is komt snel uit bij de kabel omdat deze goed beschikbaar is. Kijkt men naar een adsl verbinding dan is het goed om eerst uit te zoeken wat de maximaal haalbare snelheid op uw adres is. Vaak is adsl wel de goedkoopste optie namelijk.